Megemlékezésünk a nemzeti összetartozás napján

2024. június 2. – A Nemzeti Összetartozás Napján, 2024. június 4-én, kedden 19 órakor a református templom előtti emlékoszlopnál a Gloria Victis Közhasznú Alapítvány megemlékezést tart, melynek vezérmotívuma az összetartozás eszméje. Ezen alkalommal is hangsúlyozni kívánjuk a csömöri emberek összetartozását, tiszteletben tartva a vélemények sokszínűségét. Ennek fontossságát a közelgő választások árnyékában különösen szem előtt tartva alapítványunk a megemlékezésre szeretettel meghívja Csömör valamennyi polgárát, élükön a független képviselőjelöltekkel, valamint a választáson induló szervezetek, a Csömöri Civil Egyesület, a Köz(ös)ségünkért Egyesület és a Demokratikus Koalíció helyi szervezetének képviselőjelöltjeivel.

Petíció a kommunizmus 100 milliónyi áldozatának berlini emlékművéért

2022. november 23. – A kommunista rezsimek 80 év alatt (1917–1997) világszerte több mint 100 milliónyi emberéletet oltottak ki (Stéphane Courtois: A kommunizmus fekete könyve, 1997). 2006. január 25-én az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése elfogadta az Európa Tanács 1481 (2006) számú határozatát A totalitárius kommunista rendszerek által elkövetett bűncselekmények nemzetközi elítélésének szükségességéről.

Trianoni megemlékezés

2021. június 9. – Június 4-én 16 óra 32 perckor – a nemzetünknek oly sok fájdalmat okozó trianoni békediktátum 101 évvel ezelőtti aláírásának időpontjában – megkondult a református templom harangja, hogy tekintélyes létszámú emlékező részvételével kezdetét vegye a Csömör-Nagytarcsai Református Misszió Egyházközség és a Gloria Victis Közhasznú Alapítvány által szervezett rendezvény.

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja

2021. február 6. – A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából 2021. február 27-én, szombaton 15.30-kor a Gloria Victis Emlékhelyen beszédet mond Dr. Horváth Béla, az FKgP egykori frakcióvezető-helyettese. 

Elhunyt Winkler János

2021. február 1. – 2021. január 26-án, élete 91. évében elhunyt Winkler János, Csömör díszpolgára.

Gyúljon csók az ajkakon!

2020. december 9. – Beethoven-könyv alapítványunk kiadásában.

Europa Ethnica

2020. október 9. – 2019. késő öszi konferenciánk összefoglalója a német/angol nyelvű Europa Ethnica c. folyóiratban.

Élőlánc a magyar nép önrendelkezéséért Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben, Partiumban és Délvidéken

2020. szeptember 12. – Új időpont: amint az egészségügyi helyzet megengedi

Trianoni emlékoszlop

2020. június 22. – A trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából felállított emlékoszlop ünnepélyes átadására terveink szerint szeptember 5-én, szombaton 16.30-kor kerül sor.

Tündérkert ebek harmincadján

2020. június 2. – „Magyar vagyok: lelkem, érzésem örökséget kapott, melyet nem dobok el: a világot nem szegényíteni kell, hanem gazdagítani. Hogy szolgálhatom az emberiséget, ha meg nem őrzök magamban minden színt, minden kincset, ami az emberiséget gazdagíthatja? A magyarság színét, a magyarság kincsét! De mily balga volnék, ha ugyanakkor más színt, más kincset el akarnék venni vagy meggyengíteni! Én hiszek a testvériségben, a színek együtt adják ki a képet, a hangok együtt adják a koncertet. Nemzet ne a nemzet ellen harcoljon, hanem az ellen, ami minden nemzet nagy veszélye: az elnyomás és a rombolás szelleme ellen!”

Élőlánc a magyar nép önrendelkezéséért Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben, Partiumban és Délvidéken 2020. május 30-án, szombaton

2019. december 27. – A csömöri Gloria Victis Közhasznú Alapítvány állásfoglalása és felhívása.

Látogatásunk Temesváron

2019. december 26. – December 13-án és 14-én Tőkés László meghívására alapítványunk delegációja (Fábián Pál, Pipacs Gyula és Mátyás Sándor) Temesvárra látogatott. A romániai forradalom kitörésének 30. évfordulója alkalmából rendezett emlékhét általunk megélt két napjának előadásai élményszámba mentek. Isten éltesse az események „szikraemberét”!

Megemlékezésünk a Holodomor áldozatairól

2019. december 12. – Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Lyubov Nepop asszony, a nagykövetség munkatársaival együtt november 22-én a Gloria Victis ikeremlékműnél megemlékezést tartott az 1932–33-as Holodomor ártatlan áldozatainak és az ukrán méltóságteljes forradalom hőseinek emlékére.

Trianonra válasz az önrendelkezés

2019. október 25. – A Gloria Victis Közhasznú Alapítvány Trianonra válasz az önrendelkezés címmel magyar és osztrák jogászok és politikusok részvételével konferenciát szervez 2019. november 9-én, szombaton a csömöri Polgármesteri Hivatal tanácstermében, melyen minden érdeklődőt szeretettel lát.

1956-os emlékünnepség

2019. október 18. – 2019. október 21-én, hétfőn 15 órai kezdettel Csömör Nagyközség Önkormányzatával karöltve ünnepi megemlékezés és koszorúzás a Gloria Victis emlékműnél a Mátyás Király Általános Iskola tanulóinak közreműködésével. Beszédet mond Bátovszky János, a tanintézet igazgató ura. 

A kuláküldözés áldozataira emlékeztünk

2019. július 5. – Június 29-én a Gloria Victis emlékműnél felidéztük a kuláküldözés rémtetteit, majd a emléktáblánál elhelyeztük az emlékezés virágait.

Megemlékezés a kuláküldözés áldozatairól

2019. június 25. – Június 29-én, 18 órakor az üldözött, kifosztott kulákokra emlékezünk a Gloria Victis emlékműnél. Megemlékezésünkre mindenkit szeretettel várunk. 

Elhunyt Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke

2019. április 3. – Megrendülve vettük a hírt, hogy Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke március 30-án, életének 56. évében elhunyt. Szeretett barátunk nyugodjon békében! 

Dömötör Zoltánt lovagkereszttel tüntették ki

2019. március 25. – 2019. március 14-én v. l. Dömötör Zoltán nemzetőr vezérezredes, az 1956 Magyar Nemzetőrség elnök-főparancsnoka az Áder János köztársasági elnök által adományozott Magyar Érdemrend lovagkeresztjének katonai tagozatát vette át Benkő Tibor honvédelmi minisztertől a Stefánia Palotában.

Újabb öt évig Prof. Dr. Marinovich Endre a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgató-helyettese

2019. március 25. – Átvette újabb ötéves kinevezését Prof. Dr. Marinovich Endre, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgató-helyettese.

Szeleczky Zita, a nemzet kishúga

2019. március 11. – Szeleczky Zita, a nemzet kishúga címmel a Gloria Victis Alapítvány estet rendez a Sinka István Könyvtárban április 23-án, kedden 18 órakor.

Megemlékezésünk február 22-én

2019. március 2. – A kommunizmus áldozataira emlékeztünk február 22-én a Gloria Victis emlékhelyen. Az ünnepi szónok Pilhál György, a Magyar Nemzet főmunkatársa, aranytollal kitüntetett újságíró volt (beszéde az alábbiakban olvasható). Az ünnepség befejezéseként elhelyeztük a kegyelet virágait, majd azt követően a Sinka István Könyvtárban bemutattuk Pilhál György Maroknyi föld című könyvét. A kötetben megjelent írásokat a Magyar Nemzet hétvégi mellékletében a tárcanovellák között olvashattuk a közelmúltban. A másfél órás, kötetlen beszélgetésekkel tarkított előadás igazán szép élményt nyújtott a rendezvény résztvevőinek.

Meghívó

2019. február 20. – A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából Gloria Victis Alapítványunk csömöri emlékhelyén február 22-én, pénteken 16.30-kor a vörös ideológia pusztításaira emlékezik. Rövid beszédet mond: Pilhál György újságíró, a Magyar Nemzet főmunkatársa.

Megemlékezés augusztus 23-án

2018. augusztus 22. – A Gloria Victis Alapítvány emlékhelyén augusztus 23-án, csütörtökön 17 órakor a kommunizmus és a nemzeti szocializmus összeborulására, a 79 évvel ezelőtti Molotov–Ribbentrop-paktumra emlékezik. Beszédet mond Nt. Dr. Krasznai Andrea református lelkész, a Repülőtéri Misszió vezetője. 

Meghívó

2018. június 27. – Június 29-én 18 órakor, a kuláküldözés áldozatainak emléknapján, a Gloria Victis emlékhelyen egy szál virágot helyezünk el az üldözött kulákok emléktáblájánál.

Elhunyt Sinka Zoltán

2018. június 19. – Családtagok, barátok és az irodalmi élet több neves képviselője búcsúzott a híres pásztorköltő, Sinka István utolsó élő gyermekétől, a 88 évet élt Sinka Zoltántól.

Meghívó

2018. február 22. – A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából február 24-én, szombaton 15 órai kezdettel a Gloria Victis Emlékhelyen tisztelgünk a vérgőzös ideológia 100 milliónyi mártírja előtt. 

Eredményhirdetés

2018. február 22. – Alapítványunk kuratóriuma a tavalyi évben irodalmi-történelmi pályázatot írt ki középiskolás diákok számára Nagyszüleim mesélték – családi történet a kommunista korszakból címmel, amelyre a felvidéki Fülektől az erdélyi Dicsőszentmártonig, a kárpátaljai Nagydobronytól a bácskai Kishegyesig tizennyolc pályamunka érkezett be.

Jókívánság

2017. december 22. – Kedves Látogató!

Köszönjük, hogy érdeklődik honlapunk iránt. Meghitt ünnepet és egészséges új esztendőt kívánunk Önnek.

A Gloria Victis Alapítvány kuratóriuma 

Méltó emlékezés Csömörön

2017. december 22. – Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően a csömöri Gloria Victis Közhasznú Alapítvány 2017. novemberében is színvonalas konferenciával emlékezett a kommunizmus ideológiájának XX. századi áldozataira. A bolsevik államcsíny centenáriuma címet és a 100 év kommunizmus – 100 milliónyi áldozat alcímet viselő rendezvény kis híján kinőtte a Csömöri Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának dísztermét, olyan szép számú érdeklődő csatlakozott a hallgatósághoz.

Elhunyt v. Kellner Lajos

2017. november 27. – Megrendülten vettük a hírt, hogy szeretett barátunk, vitéz Kellner Lajos, 1956-os emlékünnepségeink hűséges zászlótartója elhunyt. A lánglelkű forradalmárra v. Balogh Barna székkapitány úr nekrológjával emlékezünk. Nyugodj békében Lajos, emléked megőrizzük!

Meghívó konferenciára a bolsevik államcsíny centenáriumán

2017. november 7. – A Gloria Victis Közhasznú Alapítvány tisztelettel meghívja önt A bolsevik államcsíny centenáriuma: 100 év kommunizmus – 100 milliónyi áldozat című rendezvényére, amely 2017. november 11-én, szombaton 9.30-kor kezdődik a csömöri Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

Dr. Bándi Gyula ünnepi beszéde október 21-én

2017. november 7. – Tisztelt Ünneplő Közönség! Kedves Barátaim!

Minden jövő a múltban gyökerezik, múlt nélkül gyökértelenek lennénk. És a jövőt pedig meg kell teremteni, fel kell építeni. Nemzetünk múltja erre kiváló alap, hiszen elegendő csupán azt említeni, hogy az elmúlt két évszázadban olyan példát szolgáltattunk a világnak, ami évtizedekig visszhangzott, példát arról, hogy a nemzet önrendelkezését, identitását, szabadságvágyát nem lehet tartósan elnyomni, mert az előbb-utóbb utat tör magának. Mindkét szabadságharc világpolitikai eseménynek számított a maga idejében, mindkettőre máig emlékeznek szerte a világban. És még ha egyik sem vezetett is azonnali sikerre, mindkettő hosszú távú változásokat idézett elő, amelyekre majd a következő nemzedékek építkezhettek. Sikeresek voltak a maguk teljességében!

Ünnepi megemlékezés és koszorúzás

2017. október 20. – 2017. október 21-én, 15 órakor ünnepi megemlékezés és koszorúzás a Gloria Victis Emlékműnél.

Pályázati felhívás

2017. február 23. – Az objektív történelmi felvilágosító munka és az egészséges nemzettudat szükségességét hirdető Gloria Victis Közhasznú Alapítványunk kuratóriuma a száz évvel ezelőtti, 1917-es pétervári bolsevik hatalomátvétel kapcsán irodalmi-történelmi pályázatot hirdet a Kárpát-medence középiskolás diákjai számára. A pályázat célja, hogy a tanulók igényes nyelvezetű írásaikban méltóképpen emlékezzenek meg a kommunizmus embertelenségeiről, az osztályharcos évtizedek okozta fájdalmakról.

Meghívó február 25-ére

2017. február 20. – Február 25-én, szombaton 15 órakor a csömöri Gloria Victis Emlékhelyen a kommunizmus áldozataira emlékezünk. Beszédet mond Víg János, az Emlékmű alkotója. 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek Csömörön

2016. december 21. – 2016. október 21-én ünnepi megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére a Gloria Victis Emlékműnél. Ünnepi köszöntőt mondott Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, a település országgyűlési képviselője, valamint Tőkés László, európai parlamenti képviselő.

A kommunizmus német áldozataira emlékeztek Csömörön

2016. december 21. – Konrad Kobler német politikus 2016. szeptember 30-án Csömörön a kommunizmus német áldozataira emlékezve mondta el alábbi beszédét a Gloria Victis Emlékhelyen. Mivel az emléktábla nem érkezett meg az ünnepségre Németországból, az emléktábla avatását későbbi időpontra halasztották, de az ünnepséget megtartották.

Meghívás november 4-re

2016. november 1. – November 4-én, pénteken 16 órakor a Gloria Victis Emlékhelyen emlékezés a szovjet intervencióra. Fábián Pál alapítványi titkár felvezetője után beszédet mond Wittner Mária.

Állásfoglalás a Népszabadság című újság elenyészése kapcsán

2016. november 1. – A Népszabadság című napilap a 60 évvel ezelőtti forradalmunk vívmányait eltipró és szabadságharcunkat idegen fegyverek segítségével vérbe fojtó, a hatalmat évtizedeken keresztül bitorló Magyar Szocialista Munkáspárt szócsöve volt.

Tíz éves a csömöri Gloria Victis Emlékhely

2016. október 17. – Gloria Victis Közhasznú Alapítványunkat 2005 tavaszán a kettős mérce elleni történelmi felvilágosító munka jegyében hívtuk életre. 1956-os forradalmunk és szabadságharcunk 50. évfordulója alkalmából az akkori kurzus gáncsoskodásai közepette nagyközségünk önkormányzatának segítségével közadakozásból, megfeszített munkával felépítettünk egy olyan emlékművet, amely elsőként a világon egyben az egyetemes kommunizmus 100 milliónyi áldozata előtt is tiszteleg.

Meghívó

2016. szeptember 14. – Szeptember 30-án, pénteken 16 órakor Konrad Kobler CSU-s politikus az 1956 Magyar Nemzetőrséggel karöltve német nyelvű emléktáblát helyez el a csömöri Gloria Victis Emlékhelyen. Az ünnepségen Balog Zoltán miniszter mond beszédet.

Megemlékezés a kuláküldözés áldozatairól

2016. június 23. – A Gloria Victis Alapítvány és a Szeretlek Csömör Civil Közösség július 3-án, vasárnap délután 5 órakor a Gloria Victis Emlékhelyen a kommunista rémkorszak üldözött kulákjai előtt tiszteleg. A szervezők minden emlékezőt szeretettel várnak. 

Megemlékezés a kommunizmus áldozatairól

2016. február 7. – A kommunizmus áldozataira emlékezünk február 27-én, szombaton 15 órakor a Gloria Victis Emlékhelyen.

Előadás Horthy Miklós életútjáról

2016. január 13. – Alapítványunk szervezésében január 7-én Takaró Mihály irodalomtörténész v. nagybányai Horthy Miklós kormányzó életútjáról tartott egy fenomenális előadást a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Meghívó

2015. november 17. – A Gloria Victis Alapítvány kuratóriuma november 21-én, szombaton fél 5-kor a csömöri Evangélikus Templomban Gloria Victis-díjátadóval egybekötött adventváró orgonakoncertre és gregorián zenére hívja szeretettel a vendégeket.

Karácsonytól karácsonyig – A magyarországi németség 1945-ben (Grósz András beszéde)

2015. november 11. – A főváros nyugati kapujának számító Budaörsöt 1944 karácsonyán érte el a szovjet hadsereg, amely pár nappal később már Budapestet is ostromgyűrűbe fogta. Az év végi történések a magyarországi németség szempontjából egy már korábban megkezdődött tragikus eseménysorozat állomásai voltak.

Kényszermunkára elhurcolt német ajkú honfitársainkra emlékeztek Csömörön

2015. november 11. – 2015 a II. Világháború végén a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcoltak emlékéve. A szovjet táborok poklát megjártak között 35000–60000 német ajkú honfitársunk is szenvedett. Rájuk emlékeztek a Gloria Victis Közhasznú Alapítvány szervezésében 2015. november 7-én a csömöri Petőfi Sándor Művelődési Házban, majd a Gloria Victis Emlékhelyen.

Meghívó

2015. október 19. – 2015 a II. Világháború végén a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcoltak emlékéve. A szovjet táborok poklát megjártak között 35000–60000 német ajkú honfitársunk is volt. Rájuk is emlékezik Gloria Victis Közhasznú Alapítványunk 2015. november 7-én, szombaton 11 órától a csömöri Petőfi Sándor Művelődési Házban (Vörösmarty u. 1.). A kétnyelvű emléktábla felszentelése előtt Dr. Grósz András történész tart előadást, amelyet röviden német nyelven is összefoglal. A beszédet a rátkai Schwarzwald Hagyományőrző Egyesület emlékműsora követi.

Gloria Victis-díj II. János-Ádámnak

2015. szeptember 17. – II. János-Ádám, Liechtenstein hercege 2015. szeptember 15-én előadást tartott az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen Az állam a harmadik évezredben című könyvének főbb gondolatairól. A Püski Kiadó gondozásában megjelent művet a Gloria Victis Alapítvány munkatársai fordították magyarra. Az előadás végén Mátyás Sándor alapítványi elnök és Prof. Dr. Marinovich Endre kurátor az alapítvány által felvállalt történelmi felvilágosító munka hathatós támogatásáért a jeles vendégnek átadta a Gloria Victis-díjat: Víg János szobrászművész bronzplakettjét és Szigeti Zoltán szépmívű, kétnyelvű oklevelét.

Szakály Sándor tartott beszédet a totalitárius rendszerek áldozatainak emléknapján

2015. augusztus 25. – Sokak számára ismert, de még mindig nem köztudott, hogy augusztus 23-át, a Molotov–Ribbentrop paktum megkötésének évfordulóját az Európai Parlament a totalitárius rendszerek emléknapjává nyilvánította. Mint minden éve, így 2015. augusztus 23-án is Csömörön, a Gloria Victis emlékműnél – amelyet a világon elsőként a kommunizmus áldozatainak tiszteletére emeltek – megemlékező ünnepséget tartottak.

Megemlékezésünk augusztus 23-án

2015. július 23. – Augusztus 23-án, vasárnap 17.30-kor a Gloria Victis Emlékhelyen főszónokként Prof. Dr. Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója emlékeztet a Molotov–Ribbentrop paktumra, a nemzetiszocializmus és a kommunizmus 1939-es összeölelkezésére. Alapítványunk szeretettel várja a megemlékezőket. 

Nyári programok

2015. június 3. – Nyári programjainkat a Szeretlek Csömör Társasággal közösen rendezzük.

Megrongált emléktáblák

2015. április 15. – Megdöbbenve adjuk hírül, hogy az elmúlt nyolc és fél évben számtalan méltóságteljes emlékünnepség színhelyéül szolgáló Gloria Victis Emlékhelyünk két emléktábláját április 10-én éjszaka vandál kezek szétverték, az 1944-ben, 25 évesen Csömörön elesett Varga György őrvezető síremlékét pedig megrongálták.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja

2015. április 3. – A kommunizmus áldozatainak emléknapja előestéjén, 2015. február 24-én a Gloria Victis Emlékhelyen – ezúttal a szovjetek által a szmolenszki erdőkben lemészárolt 22 000 lengyel tiszt emléktáblája előtt – Wittner Mária 56-os halálra ítélt szabadságharcos és Konrad Sutarski költő, a magyarországi lengyelség egyik meghatározó alakja szólt az egybegyűltekhez.

Emléktábla-avatás Dr. Marinovich Endre tiszteletére

2015. április 3. – 2014. október 20-án alapítványunk, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és Csömör Nagyközség Önkormányzata emléktáblát avatott Dr. Marinovich Endre tűzoltó ezredes, volt fővárosi tűzoltó-parancsnok születésének 100. évfordulóján. 

Meghívó

2014. február 5. – A Gloria Victis Közhasznú Alapítvány a kommunista diktatúrák áldozatai emléknapjának előestéjén, 2015. február 24-én, kedden, 17 órakor megemlékezést tart a csömöri Gloria Victis Emlékhelyen. Az ünnepség két szónoka: Wittner Mária és a jeles irodalmár Sutarski Konrád, a magyarországi lengyelség egyik meghatározó alakja.

Az áldozatok vére és szenvedése kötelez

2014. szeptember 18. – Kilenc és fél évvel ezelőtt néhányan Csömör nagyközség felelősen gondolkodó, antikommunista bázisdemokratái létrehoztunk egy alapítványt azzal a szilárd elhatározással, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára felépítsük a világ első olyan emlékművét, amely a kommunizmus 100 milliónyi áldozata előtt tiszteleg. Bár a fejünk búbjáig eladósodtunk – és ezt az adósságot mindmáig görgetjük magunk előtt –, a Gloria Victis Emlékmű, Víg János művész alkotása, másfél évvel később mégiscsak elkészült! – mondta köszöntő beszédében Mátyás Sándor 2014. szeptember 13-án a csömöri Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

Nemzetiszocializmus – kommunizmus

2014. szeptember 8. – Alapítványunk 2014. szeptember 13-án, szombaton, 9.30 kezdettel, a csömöri Polgármesteri Hivatal tanácstermében közös Európánk kettős mércéjéről rendez konferenciát Nemzetiszocializmus – kommunizmus címmel.

Zarándoklat a Gloria Victis Emlékműtől Máriabesnyőre

2014. augusztus 4. – 2014. augusztus 16-án a Gloria Victis Emlékműtől indul tizenhét kilométeren át a gyalogos zarándoklat a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilikához.

A kulákokra emlékezünk

2014. május 31. – Alapítványunk a Veritas Történetkutató Intézettel karöltve 2014. június 22-én, vasárnap 16 órakor a Gloria Victis Emlékhelyen emléktáblát állít az üldözött, megalázott és kifosztott hazai kulákok emlékére.

Trianoni megemlékezés

2014. május 31. – „Mert nem lehet feledni, nem, soha, / Amíg magyar lesz és emlékezet, / Jog és igazság, becsület, remény, / Hogy volt nekünk egy országunk e földön, / Melyet magyar erő szerzett vitézül, / S magyar szív és ész tartott meg bizony.”

1%

2014. február 18. – Alapítványunk kuratóriuma az elmúlt évről szóló adóbevallások határidejének közeledtekor szeretné az Ön szíves figyelmét is felhívni a csömöri Gloria Victis emlékmű helyzetére.

Megemlékezés a Holodomor áldozatairól

2013. november 19. – A csömöri Gloria Victis Emlékhelyen november 23-án, szombaton, 15 órakor megemlékezést tartunk, amelyen az 1932/33-as ukrajnai éhínség, a Holodomor néven elhíresült sztálini népirtás 8 millió áldozata előtt tisztelgünk.

Meghívó

2013. október 11. – Hazafias lelkülettel hívjuk Önt is a Gloria Victis Emlékhelyen október 21-én, hétfőn 15.00 órakor kezdődő 1956-os emlékünnepségünkre, amelynek keretén belül felavatjuk Mansfeld Péter emléktábláját. Ünnepi beszédet mond Döbrentei Kornél.

Adomány a zuglói önkéntes tűzoltóknak

2013. október 11. – Alapítványunk közbenjárására Viernheim város Máltai Lovagrend tagozata és Önkéntes Tűzoltósága tűzoltó felszerelést adományozott a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek.

Megemlékezés a Molotov–Ribbentrop paktum évfordulóján

2013. augusztus 14. – Augusztus 23-án, pénteken 18.30-kor, a Molotov–Ribbentrop paktum évfordulóján a nemzetiszocializmus és a kommunizmus összeölelkezésére emlékezünk. Tartson Ön is velünk!

Sinka István emlékére

2013. július 2. – Az 1897-ben Nagyszalontán született Sinka István a Kiegyezés utáni torz tulajdonviszonyok folytán zsellérré nyomorított, kínok közt vergődő bihari-békési parasztság és a több ezer év gyökeréből táplálkozó pásztortársadalom archaikus kultúrájának zseniális tolmácsolója volt. Ezek az emberek egy ősi civilizáció hordozóiként hatalmas szerves tudással bírtak. Szellemi örökségük elementáris erővel mutatkozik meg Sinka verseiben. Költeményeinek jelentős része ballada, amelyekben a néplélekre jellemző belső képi látásmód ötvöződik szerzőjük mágikus szürrealizmusával.

Emlékezés a Holodomor
és az albán kommunizmus áldozataira

2012. november 20. – 2012. november 24-én, szombaton 14.30-kor megemlékezést tartunk, amelyen az 1932–33-as ukrajnai éhínség, a Holodomor néven elhíresült sztálini népirtás 8 millió áldozata, valamint a november végén százéves Albánia 47 évnyi kommunista diktatúrájának elszenvedői előtt tisztelgünk.

Megemlékezés az 1956-os forradalom 56. évfordulójáról

2012. október 15. – 2012. október 21-én, vasárnap, 14.30-kor 1956-os forradalmunk 56. évfordulóján megemlékezést tartunk csömöri emlékhelyünkön. Ünnepi szónok Prof. Dr. Bokor Imre, a Magyar Justitia Bizottság elnöke.

A totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapja

2012. augusztus 19. – 2012.augusztus 23-án 17.30-kor várjuk Csömörön, az Emlékmű közben, ahol a Gloria Victis emlékműnél a Molotov–Ribbentrop-paktum évfordulóján a kommunizmus 100 milliónyi áldozatára émlékezünk. Koszorúzási szándékát kérjük időben jelezze! 

Közhasznúsági jelentés 2011.

2012. június 29. – Elérhető alapítványunk 2011. évre vonatkozó közhasznúsági jelentése. 

Megemlékezés a nemzeti összetartozás napján

2012. június 3. – A nemzeti összetartozás napján, 2012. június 4-én, 18 órakor a csömöri Sinka István Könyvtárban Molnár V. József 2010-ben Kenderesen, a református templomban elhangzott előadásáról készült filmet vetítjük. A vetítést követően a nemzetcsonkításra emlékezve 20 órakor mécsest gyújtunk a Hősök terén. Megemlékezésünkre szeretettel várjuk. 

Alkotmányreform

2012. június 1. – Milyen legyen a harmadik évezred állama? Egy alkotmányos monarchia államfőjeként, két évtized államigazgatási tapasztalatával a birtokában erre a kérdésre igyekszik választ adni II. János-Ádám, Liechtenstein hercege Az állam a harmadik évezredben című könyvében, melyet alapítványunk 2011-ben fordított le magyar nyelvre azzal a céllal, hogy az alkotmányreform folyamatához tevékenyen hozzájáruljon.

Megemlékezés

2012. február 23. – 2012. február 25-én, szombaton, 15 órakor a csömöri Gloria Victis emlékhelyen a kommunista diktatúrák áldozataira emlékezünk. 

Meghívó

2011. október 4. – A kommunizmus 100 milliónyi áldozatának tiszteletére 5 évvel ezelőtt létrehozott csömöri Gloria Victis Emlékhelyünkön 1956-os forradalmunk és szabadságharcunk 55. évfordulóján, 2011. október 21-én, pénteken 15.30-kor koszorúzással egybekötött emlékünnepséget tartunk, amelyre önt is szeretettel invitáljuk. 

Meghívás könyvbemutatóra

2011. augusztus 15. – Tisztelettel meghívjuk az alapítványunk kiadásában megjelenő, II. János-Ádám, Liechtenstein hercege Az állam a harmadik évezredben című könyvének bemutatása alkalmával rendezett beszélgetésünkre 2011. szeptember 6-án 15 órára, a csömöri Sinka István Könyvtárba. A helyszínen a kötet 3000 Ft áron megvásárolható, mely összeggel alapítványunkat támogatja. 

Meghívás a totalitárius rendszerek
áldozatainak emléknapjára

2011. augusztus 15. – Tisztelettel meghívjuk a Molotov–Ribbentrop paktum évfordulója, a totalitárius rendszerek áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett, koszorúzással egybekötött megemlékezésre, amelyet 2011. augusztus 23-án 17 órai kezdettel, a csömöri Gloria Victis Emlékműnél tartunk. 

Közhasznúsági jelentés 2010.

2011. július 1. – Elérhető alapítványunk 2010. évre vonatkozó közhasznúsági jelentése. 

Megemlékezés

2011. február 24. – A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján, 2011. február 25-én, pénteken 16.30 kezdettel a csömöri Gloria Victis Emlékhelyen a vérgőzös ideológia 100 milliónyi mártírja előtt tisztelgünk.

Állásfoglalás

2011. február 24. – A kommunizmus 100 milliónyi áldozatának a tiszteletére a világon elsőként emlékművet állító csömöri Gloria Victis Közhasznú Alapítványunk a szabad és sokszínű sajtó feltétlen híve. Értékrendbeli különbségeink ellenére baloldali érzelmű polgártársainknak is kívánjuk, hogy a napilapok olvasásakor megtalálják számításukat – ám ne száz- és százezrek lelki harmóniájának a rovására!

Tisztelgés a Holodomor áldozatai előtt

2010. november 18. – 2010. november 27-én, szombaton az Ukrán Országos Önkormányzat Ukrajna magyarországi exnagykövetének, Dmitri Tkacsnak az ösztönzésére a Gloria Victis Alapítvánnyal vállvetve emlékművet állít a Holodomor mártírjainak tiszteletére. A megemlékezés, amelynek magyar részről Németh Zsolt külügyi államtitkár lesz a főszónoka, 14 órakor kezdődik.

Közhasznúsági jelentés 2009.

2010. július 8. – Elérhető alapítványunk 2009. évre vonatkozó közhasznúsági jelentése. 

56-os ünnepi megemlékezés

2009. október 19. – 56-os ünnepi megemlékezés a csömöri Gloria Victis Emlékhelyen október 23-án 10 órakor.

Állásfoglalás

2009. augusztus 23. – A kommunizmus 100 milliónyi áldozata előtt a világon elsőként tisztelgő csömöri Gloria Victis Emlékmű hátoldalán három nyelven olvasható az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése 1481/2006-os határozatának 2. pontja a vörös téboly embertelenségeiről: „A jogsértések egyebek közt gyilkosságokat, egyéni vagy kollektív kivégzéseket, koncentrációs táborokban bekövetkezett elhalálozásokat, éhhalált, az elhurcolás, a kínzás, a kényszermunka és egyéb, közösség ellen alkalmazott fizikai kényszer hatására bekövetkezett haláleseteket, etnikai és vallási okokból folytatott üldözést, a lelkiismereti, a gondolatati és kifejezési szabadság, illetve a sajtószabadság megsértését jelentették a politikai pluralizmus hiánya mellett.”

A gyilkosságokért és jogfosztásokért Magyarországon az MSZMP és elődpártjai a felelősek. Nemzetünk lelki és erkölcsi megújhodásának érdekében alapítványaink kívánatosnak tartják e bűntettek elkövetőinek a felelősségre vonását, és az 1991-ben egyszer már megszavazott „Zétényi-féle törvény” ismételt megvitatását.

Normáink nem engedik, hogy demokratikus vetélytársként kezeljük azokat a bűnözőket, akik húsz évvel ezelőtt még a diktatórikus párt főállású apparatcsikjaiként legitimálták 100 milliónyi embertársunk lemészárlását. Szorgalmazzuk törvényileg is szabályozott kizárásukat a közéletből.

Közhasznúsági jelentés 2008.

2009. július 17. – Elérhető alapítványunk 2008. évre vonatkozó közhasznúsági jelentése. 

Meghívás az augusztus 23-i emlékünnepségre

2009. július 16. – A csömöri Gloria Victis Emlékhelyen augusztus 23-án, vasárnap 17.30-kor kezdődő megemlékezésen a Gloria Victis Alapítvány, az Október 23. Bizottság Alapítvány, a Barankovics István Alapítvány Izraelita Műhely Egyesület, valamint a Nemzetőrség vezérkara egy-egy márványtáblával emlékeztet a hírhedt Molotov–Ribbentrop-paktum 70. évfordulóján a nemzetiszocializmus és a bolsevizmus egymásra találására, illetve a néhány hónappal későbbi katyńi vérengzésre.

A Gloria Victis Alapítvány Brüsszelben

2009. június 6. – Gloria Victis Alapítványunk európai néppárti meghívásra 2009. március 18-án Brüsszelben két fél-fél napos konferencián vett részt. Engem ért az a megtiszteltetés, hogy a Tőkés László szervezte Szembenézés a kommunista múlttal ill. a cseh kezdeményezésre Európa lelkiismerete és a totalitárius kommunizmus gaztettei 20 év távlatából címmel lebonyolított előadás-sorozaton képviselhettem kuratóriumunkat.

Csömöri Függelék

2009. március 11. – A Gloria Victis Alapítvány és az Október 23. Bizottság Alapítvány közös csömöri nyilatkozata 2009. február 24-én, a Kommunizmus Áldozatai Emléknapjának előestéjén.

Mátyás Sándor február 24-i beszéde

2009. március 11. – Vagy 10 évvel ezelőtt Nürnberg utcáit járva az újságosnál a telefonkártya mellé kértem egy Stürmert is. Az eladó reakciójára voltam kíváncsi. Aki nem tudná, ez egy náci lap volt.

Emlékest a vörös diktatúra áldozatainak tiszteletére

2009. február 22. – Magyar nemzetstratégiával a kommunizmus ellen címmel emlékestet tart a vörös diktatúra áldozatainak tiszteletére a Gloria Victis Alapítvány, az Október 23. Bizottság Alapítvány és a Magyar Konzervatív Alapítvány. A rendezvény egyben a Magyar Nemzetstratégia című, harminchét neves szerző által alkotott s a Püski Kiadónál megjelentetett könyv bemutatójául is szolgál.

Megemlékezésünk 2008. október 23-án

2009. február 22. – A nemzeti- és a nemzetközi szocializmus embertelenségeit egy és ugyanazon szigorral elítélő alapítványunk Gloria Victis Emlékhelyünk üzenetét nyomatékosítani kívánja. Ezért 2008. október 23-ra a Világfal hátoldalára három nyelven, kivonatosan bevésette az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének 1481/2006-os számú, A totalitárius kommunista rezsimek által elkövetett bűnök nemzetközi elítélésének szükségessége című határozatát.

Novemberi rendezvényeink az emlékműnél

2008. november 2. – November 2-án, vasárnap 11 órakor emléktáblát állít Mága Zoltán hegedűművész, a Magyar Kultúra Lovagja Klubbal és a Gloria Victis Alapítvánnyal karöltve. Közreműködik a Kodály Kórus.

November 4-én, kedden 18 órakor a forradalom vérbefojtására emlékezünk. Beszédet mond Franka Tibor, Kerepes polgármestere és Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetsége elnöke. 

Dokumentumfilm az emlékműről

2008. október 30. – Dicsőség a legyőzötteknek címmel 65 perces dokumentumfilmet sugároz a Zenit TV a Gloria Victis Emlékműről október 30-án csütörtökön 22 órai kezdettel.