Elhunyt v. Kellner Lajos

2017. november 27. – Megrendülten vettük a hírt, hogy szeretett barátunk, vitéz Kellner Lajos, 1956-os emlékünnepségeink hűséges zászlótartója elhunyt. A lánglelkű forradalmárra v. Balogh Barna székkapitány úr nekrológjával emlékezünk. Nyugodj békében Lajos, emléked megőrizzük!


v. Kellner Lajos 2012. október 21-én Csömörön

Elhunyt vitéz Kellner Lajos ’56-os bajtársunk, rendtársunk: a Zászlótartó. A Magyar Nemzet egyik újságírója ragasztotta rá ezt a nevet még a rendszerváltás hajnalán, amikor németországi társaival együtt, egy alkalommal Mariazellbe igyekezett a lyukas zászlóval, végig a Keresztúton.

Kellner Lajos részt vett az 1956-os forradalomban, ott volt a Magyar Rádió ostrománál, illetve november 4-e után napokig segített a sebesültek mentésében, a halottak eltemetésében. Az acsalagi határon Felten Armand barátjával együtt átjutva az andaui menekülttáborban töltött néhány napot. Ezt követően Németországban telepedett le. Autószerelőként, nagy szerencsével hamar munkát talált és lelt hajlékra Gelsenkirchenben.

1957. október 23-ától kezdve minden, a magyar emigráció szervezte megemlékezésen részt vett, fáradtságot nem kímélve ápolta a forradalom emlékét. Több ízben tüntetést is szervezett a mindenkori elnyomók ellen.

1989 után minden évben többször is hazalátogatott: március 15-én, augusztus 20-án és nagy nemzeti ünnepünkön október 23-án egyaránt itthon találtuk.

Az ünnepségeken – ameddig bírta – mindig a magasba tartotta az ’56-os lyukas zászlót. Idén a Budapesti Műszaki Egyetem ünnepi megemlékezésén megromlott egészségi állapota miatt már nem tudott részt venni.

A Vitézi Rend megbecsült tagjaként tartja számon vitéz Kellner Lajost – a Zászlótartót – és kíván neki örök nyugalmat.

Vitéz Balogh Barna
székkapitány