Méltó emlékezés Csömörön

2017. december 22. – Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően a csömöri Gloria Victis Közhasznú Alapítvány 2017. novemberében is színvonalas konferenciával emlékezett a kommunizmus ideológiájának XX. századi áldozataira. A bolsevik államcsíny centenáriuma címet és a 100 év kommunizmus – 100 milliónyi áldozat alcímet viselő rendezvény kis híján kinőtte a Csömöri Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának dísztermét, olyan szép számú érdeklődő csatlakozott a hallgatósághoz.

A vendéglátó jogán Fábri István, Csömör Nagyközség polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket Mátyás Sándor alapítványi elnök felkérésére, majd a sajtó képviselői körében rendkívül népszerű Dr. Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, mint az esemény fővédnöke bevezetőjét hallgathattuk meg. A programot színesítette Dr. Edvīns Šnore történész, filmrendező alkotásába való bepillantás, miután felkavaró részletek kerültek levetítésre a The Soviet story című történelmileg hiteles, kétségkívül sokkoló dokumentumfilm-összeállításból.

A Kaposvári Egyetem remek előadója, Dr. habil. Kolontári Attila A szovjet rendszer története címmel megtartott részletgazdag előadása után a VERITAS Történetkutató Intézet tudományos munkatársa, Dr. Gali Máté A bolsevik hatalomátvétel kihatásairól beszélt. A kávészünetet követően Dr. Zinner Tibor, a VERITAS-Levéltár vezetője A kommunizmus jogbitorlásairól libbentette fel a fátylat, míg Dr. Krasznai Andrea misszióvezető református lelkész a Lelki terror a kommunizmus évtizedeiben nyomasztó hatásairól adott elő.

Megindító és egyben szívszorító volt meghallgatni Sinka István Szeghalomtól úgy fél úton című versét, melyet a költő 88 éves fia, Sinka Zoltán mondott el, aki az emelkedett pillanatok hatására újabb költeményt szavalt el a hallgatóság legnagyobb örömére. A Magyar Tudományos Akadémia tagja, Prof. Dr. Kádár Béla Az átmenet nehézségei a kommunista diktatúrából a polgári rendszerbe című előadása és Prof. Dr. Marinovich Endre, a Gloria Victis Közhasznú Alapítvány kurátorának zárszava és értékes gondolatai után ennek a rendkívül tartalmas és tanulságokkal szolgáló napnak a lezárásaként a hagyományos koszorúzás következett a Gloria Victis Emlékhelyen.