Eredményhirdetés

2018. február 22. – Alapítványunk kuratóriuma a tavalyi évben irodalmi-történelmi pályázatot írt ki középiskolás diákok számára Nagyszüleim mesélték – családi történet a kommunista korszakból címmel, amelyre a felvidéki Fülektől az erdélyi Dicsőszentmártonig, a kárpátaljai Nagydobronytól a bácskai Kishegyesig tizennyolc pályamunka érkezett be. A munkákat Winkler Ágnes magyar-történelem szakos gimnáziumi tanár, Verzár Éva író, Pilhál György újságíró és Szigeti Zoltán könyvrestaurátor bírálta el. A szakmai zsűri a következőképpen döntött:

Két különdíj: Vajda Villőnek (Szeged), a megrázó történet irodalmi megközelítéséért és Pataki Tímeának (Dicsőszentmárton, Erdély), gondos és aprólékos kutatómunkájáért. Díjak: egy-egy 10 000 forintos Média Markt-ajándékkártya.

Kuratóriumunk a többi tizenkét pályázó munkáját is egy-egy 5 000 forintos Media Markt-ajándékkártyával honorálta. Az ajándékkártyák mellett minden pályamunka szerzőjének eljuttattuk a Gloria Victis Alapítványunk és Csömör Nagyközség Önkormányzata által 2017-ben kiadott Nevem a végtelenben című könyvet is, amely zseniális népi költőnkkel, a kommunizmus évtizedeiben elhallgatott, Csömörön is élt Sinka Istvánnal foglalkozik.

A díjakat 2018. február 21-én, szerdán a Budapesti Székely Körnek a Kommunizmus Áldozatai Emléknapja alkalmából szervezett estjén, a budapesti Vármegye Galériában adtuk át. Az est háziasszonya Frigyesy Ágnes újságíró volt.

A tizennyolc pályamunka az alábbiakban olvasható. A dolgozatokat mindennemű stilisztikai és nyelvtani módosítás nélkül tesszük közzé. Itt-ott a helyesírási hiányosságok láttán bizony elkomorodtunk egy kicsit, hisz a kifogástalan ortográfia az igényesség egyik legfontosabb jele! Ugyanakkor a pályázati felhívás teljes mértékben beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A legtöbb pályázó olvasmányos, jól megszerkesztett, érzelmekre is apelláló pályaművében igen bölcsen emlékezett meg a kommunizmus embertelenségeiről, az osztályharcos évtizedek okozta fájdalmakról, így téve tanúbizonyságát a történelmi éleslátásnak.

A pályázaton részt vevő minden diáknak köszönjük szépen, hogy alapítványunk felvilágosító munkájához konstruktívan hozzájárult. Szeretettel kívánjuk nekik, hogy a következő évtizedekben szabad, öntudatos és kritikus polgárokként tudjanak minden síkon kiteljesedni a társadalom hasznára.