Petíció a kommunizmus 100 milliónyi áldozatának berlini emlékművéért

2022. november 16. – A kommunista rezsimek 80 év alatt (1917–1997) világszerte több mint 100 milliónyi emberéletet oltottak ki (Stéphane Courtois: A kommunizmus fekete könyve, 1997). 2006. január 25-én az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése elfogadta az Európa Tanács 1481 (2006) számú határozatát A totalitárius kommunista rendszerek által elkövetett bűncselekmények nemzetközi elítélésének szükségességéről.

A magyar Gloria Victis Közhasznú Alapítvány a világon első ízben építette fel a kommunizmus 100 milliónyi áldozatának az emlékművét. A szervezet egy hasonló emlékmű létrehozását kezdeményezi Berlinben is a „Bahnhof Friedrichstrasse“-i egykori határátkelőhelyen, a „Könnyek Palotájánál”. A Gloria Victis Alapítvány szilárdan hiszi, hogy egy ilyen emlékmű hozzájárulhatna a nemzetiszocializmus és a kommunizmus borzalmainak megítélése terén még mindig virulens kettős mérce átártékeléséhez, történelmi tisztánlátást generálhatna az Európai Unióban, és Rostocktól egészen Tiranáig számtalan ember számára jelentene elégtételt, így szolgálva ezeknek a társadalmaknak lelki megújhodását.

Osztom a fenti nézeteket, egyetértek a Gloria Victis Közhasznú Alapítvány azon kezdeményezésével, hogy az Európai Unió motorjának számító Németország fővárosában, Berlinben az 1953. június 17-i felkelés 70. évfordulójára épüljön egy emlékmű a kommunizmus több tízmillió áldozatának a tiszteletére. Türelmetlenül várom, hogy német földön is megtörjön a botrányos hallgatás csendje, amely ezt a témakört uralta az újraegyesítés utáni bő három évtizedben.

Aláírás