Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek Csömörön

2016. december 21. – 2016. október 21-én ünnepi megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére a Gloria Victis Emlékműnél. Ünnepi köszöntőt mondott Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, a település országgyűlési képviselője, valamint Tőkés László, európai parlamenti képviselő.

Mátyás Sándor, a Gloria Victis Közhasznú Alapítvány elnöke, a rendezvény főszervezője beszédében kiemelte: Alapítványukat 2005 tavaszán a kettős mérce elleni történelmi felvilágosító munka jegyében hívták életre. Mint mondta, 1956-os forradalmunk és szabadságharcunk 50. évfordulója alkalmából az akkori kurzus gáncsoskodásai közepette nagyközségük önkormányzatának segítségével közadakozásból, megfeszített munkával felépítettek egy emlékművet, amely elsőként a világon egyben az egyetemes kommunizmus 100 milliónyi áldozata előtt is tiszteleg. A Víg János képzőművész által tervezett mű avatóünnepségének fővédnöke Orbán Viktor miniszterelnök volt.

Az emlékmű hátoldalán három nyelven, kivonatosan az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének 1481/2006 számú, újkori történelmünk megítélésében mérföldkőnek számító, ám a nagyvilág által mindaddig alig ismert, A totalitárius kommunista rezsimek által elkövetett bűnök nemzetközi elítélésének szükségessége című határozata olvasható. Az emlékhelyet határoló betonfalra márványtáblákat helyeztek el, amelyek az ördögi vörös ideológia népcsoportokat, társadalmi rétegeket vagy személyeket sújtó pusztításaira utalnak.

A Gloria Victis elnevezésű emlékhely az elmúlt tíz évben zarándokhellyé nőtte ki magát. A katyńi emléktáblánál és a Holodomor-emlékkőnél lengyel, illetve ukrán polgártársak rendszeresen megfordulnak, emlékünnepségeiken nagyköveten és államtitkáron kívül tartott már beszédet miniszter, emlékezett hangszerével hegedűvirtuóz, és mondott imát az áldozatok lelki üdvéért sok-sok keresztény-keresztyén pap.

Mátyás Sándor hangsúlyozta: Alapítványuk tudományos síkon is igyekszik konstruktív nyomokat hagyni. Hogy az alkotmányreform folyamatához tevékenyen hozzájáruljanak, 2011-ben lefordították II. János-Ádám, Liechtenstein hercegének Az állam a harmadik évezredben című munkáját. A könyvet okulásképpen eljuttatták valamennyi, konstitúciónk megújhodásáért tenni kész parlamenti képviselőnek. 2014 őszén a Polgármesteri Hivatal tanácstermében közös Európánk kettős mércéjéről Nemzetiszocializmus–kommunizmus címmel rendeztek nagysikerű nemzetközi konferenciát ismert svéd, bolgár, német és hazai előadók részvételével. Irodalmi estek keretében hosszú évek óta alázattal ápolják Sinka István emlékét. A nagy népi költőnk 1944-1945-ös csömöri életszakaszát taglaló könyv bemutatóját idén november 28-án, 18 órakor tartják a Sinka István Könyvtárban.

A megemlékezésen közreműködött Sasvári Sándor Jászai Mari- és EMeRTon-díjas színművész, énekes, Kautzky Armand, Jászai Mari-díjas színművész, valamint a Csömöri Mátyás Király Általános Iskola diákjai.

Az ’56-os ünnepséget Csömör Nagyközség Önkormányzata, a Gloria Victis Alapítvány és a Petőfi Sándor Művelődési Ház közösen szervezte.

Frigyesy Ágnes