Megemlékezésünk a Holodomor áldozatairól

2019. december 12. – Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Lyubov Nepop asszony, a nagykövetség munkatársaival együtt november 22-én a Gloria Victis ikeremlékműnél megemlékezést tartott az 1932–33-as Holodomor ártatlan áldozatainak és az ukrán méltóságteljes forradalom hőseinek emlékére.

Mátyás Sándor, az alapítvány elnöke köszöntötte a nagykövetasszonyt, és beszédében szólt arról, hogy a Holodomor eseményei megbocsáthatatlan bűnt jelentettek az emberi méltóság ellen. Közép- és Kelet-Európában egyetlen nemzet sem, beleértve a magyarokat is, menekült meg a totalitárius elnyomástól. Ennek egyik példája az 1956-os magyar forradalom szovjet tankok általi vérbe fojtása volt. A Gloria Victis Alapítvány kötelességének érzi, hogy a világgal tudassa az igazságot. Ezért tart megemlékezést az 1932–33-as Holodomorról is, az ukrán nagykövetséggel karöltve.

Lyubov Napop nagykövetasszony megköszönte, hogy a magyar állam 2003-ban Európában az elsők között elfogadta azt a rendeletet, amely elismeri a Holodomort mint az ukrán nép ellen elkövett népirtást, és hogy a Gloria Victis Alapítvány segít megőrizni e nemzeti tragédia emlékét.

Az emlékmű mellett felállított márványtömböt Igor atya megáldotta, majd a résztvevők megkoszorúzták azt. A megemlékezés végén ukrán és magyar nyelven imádkoztak az elhunytak lelki üdvéért.